מדי קרינה הם מכשירים המשמשים למדידת כמות הקרינה הקיימת באזור נתון. לרוב יש להם תצוגה דיגיטלית וניתן להשתמש בהם למטרות אישיות ומקצועיות כאחד.
מדי קרינה אלו עוזרים מאוד לאנשים שעובדים בתחנות כוח גרעיניות, בתי חולים, מעבדות ומקומות אחרים עם רמות קרינה גבוהות. הם עוזרים להם לעקוב אחר רמות החשיפה שלהם כדי שיוכלו לוודא שהם לא חושפים את עצמם יתר על המידה.
מה זה מד קרינה
מד קרינה הוא מכשיר המשמש למדידת כמות הקרינה המייננת באזור. זה כולל קרני גמא, קרני רנטגן ואור אולטרה סגול. המונה יכול לשמש במגוון הגדרות, כולל בתי חולים, מעבדות מחקר ותחנות כוח גרעיניות.
מד קרינה בנוי בדרך כלל עם חיישן שמזהה נוכחות של קרני גמא או קרני רנטגן ומציג את הקריאות על מסך LCD או קריאה דיגיטלית. משתמש יכול גם להגדיר כמה רגיש הוא רוצה שהמד שלו יהיה על ידי התאמת טווח המדידה שלו.
מדי קרינה לא תמיד מדויקים מכיוון שהם מסוגלים לזהות רק סוג אחד של קרינה בכל פעם. יש להם גם מגבלות מכיוון שהם לא יכולים לזהות רמות נמוכות של קרינה מכיוון שהחיישנים שלהם לא יכולים לקלוט כמויות קטנות של חלקיקים מייננים.
כיצד משתמשים בו
מדי קרינה משמשים למדידת כמות הקרינה באזור. הם נמצאים בשימוש נפוץ על ידי מדענים וצבא.
מדי קרינה יכולים להיות מכשירים ידניים או עצמאיים המשתמשים בתאי יינון, נצנצים או גלאי מוליכים למחצה כדי לזהות קרינה.
תא יינון הוא מכשיר המשתמש בזרמים חשמליים כדי ליצור יונים כאשר הם באים במגע עם חומר רדיואקטיבי. לאחר מכן מודדים את היונים באמצעות גלאי אלקטרוני, המספק קריאה בקנה מידה הנקרא זרם תא היינון.
נצנץ הוא יריעת גביש דקה הפולטת אור כאשר היא מקיימת אינטראקציה עם חלקיקים כגון קרני אלפא, בטא וגמא. גלאי מוליכים למחצה משתמשים במוליכים למחצה כמו סיליקון וגרמניום כדי לזהות קרינה בצורות שונות כולל קרני רנטגן, קרני גמא ונייטרונים.